25+26
AUG
2023

Interview
Lara
Lemsom


Vrijwilliger Lara Lemsom(18) is vergroeid met het Reitdiep en de jazz: “Ik zit in een lekkere bubbel”

Een evenement als de ZomerJazzFietsTour was er nooit geweest als er geen tientallen vrijwilligers waren die er hun ziel en zaligheid in stoppen. We pikken er eentje uit: Lara Lemsom (18).

Hoewel ze in Haarlem woont, is Lara vergroeid met het Reitdiepgebied en de ZJFT. Dat kan ook moeilijk anders, als je de kleindochter bent van Suzanne Dohle, een van de grondleggers van de ZJFT. Lara komt al van kinds af aan op familiebezoek in Garnwerd (“in de zomer heerlijk zwemmen in het Reidiep!”)  en leerde de omgeving én de jazz goed kennen. En waarderen.


Sterk

De laatste jaren zet ze zich met tientallen anderen in als vrijwilliger. “Ik doe eigenlijk van alles”, zegt Lara, “ik help met het opbouwen en inrichten van de tent, help mensen op weg op zaterdag, ik sta achter de kassa en controleer kaartjes. Mijn vriend komt deze keer ook helpen.” Lachend: “Hij is sterk, dat kunnen we goed gebruiken. Sinds ik hier vrijwilliger ben neem ik elk jaar wel een vriendje of vriendinnetje mee.”


Het Reidiepgebied is wel even iets anders dan het jachtige leven in een stad als Haarlem. “Ik vind het stadsleven ook fijn hoor, ik hou wel van wat drukte om me heen. Maar het is altijd heerlijk om hier te zijn. Dat zal altijd zo blijven. Ik ben toch vergroeid met deze omgeving.”


Techno

Dat vergroeien geldt ook zeker voor de jazz. Ze ziet dat techno populair is bij haar leeftijdsgenoten, maar zelf speelde ze tijdens haar schooltijd in een jazzbandje. ”Ik zit echt in een jazzbubbel. Han Bennink bijvoorbeeld, dat vind ik heel bijzonder. Dat hij tijdens een concert hoefijzers gebruikt om een andere klank uit instrumenten te krijgen. Toen ik dat voor het eerst zag, dacht ik echt van ‘wat is dit!’ Daar hou ik van.”

Lara ziet om zich heen dat het digitale tijdperk de muziekbeleving verandert. Jongeren kunnen eenvoudig achter hun computer muziek maken en het zelf verspreiden via social media. Traditionele instrumenten komen daar niet aan te pas. Aan de andere kant verlaagt het de drempel om zelf met muziek bezig te zijn. “Dat kan een manier zijn om jongeren met jazz kennis te laten maken.”


Lara zit in een jazzbubbel, maar dat geldt nog meer voor de broers van haar vriend. “Die spelen jazz en ze zijn echt heel goed. Of we die in de komende jaren op de ZJFT gaan zien? Vast!”

Waar gaan we Lara zaterdag in levende lijve zien? “Ik weet nog niet tot in detail wat mijn taken zijn, maar ik zal vast van alles doen in en rond de tent in Garnwerd. Het maakt mij niet zoveel uit. Ik zorg er zeker voor dat ik wel een concertje meepik!”