25+26
AUG
2023

Route 1
Rode Route

ADUARD KERK
AANVANG
12:30 of 13:45

Burgemeester Seinenstraat 42, 9831 PX Aduard


1

Aduard kerk

TOM ARTHURS / GIOVANNA PESSI

set 1
12:30 - 13:15
set 2
13:45 - 14:30
MAX.250
Aduard kerk
1
Concertfoto TOM ARTHURS / GIOVANNA PESSI

TOM ARTHURS / GIOVANNA PESSI

TOM ARTHURS TROMPET
GIOVANNA PESSI HARP

Wonderschone muziek in de wonderlijke combinatie van trompet en harp. Het openingsconcert in de kloosterkerk van Aduard zet lijf en leden in een meditatieve fietstourmodus. Giovanna Pessi en Tom Arthurs kennen elkaar uit kringen rond het ECM label. Sinds drie jaar werken ze aan hun trompet/harp duo. Het repertoire grijpt terug op zowel westerse klassieke als oosterse muziek. Er passeren muzikale pareltjes uit India, Chili en Uganda. De Brit Tom Arthurs speelde vorig jaar in Niehove de sterren van de hemel in het Miles Perkin Quartet. Behalve in de klassieke muziek is de Zwitserse Giovanna Pessi actief in het Christian Wallumrød Ensemble uit Noorwegen.

2

Den Ham schuur

SNOWAPPLE

set 1
14:00 - 14:45
set 2
15:15 - 16:00
MAX.150
Den Ham schuur
1
4
Concertfoto SNOWAPPLE

SNOWAPPLE

UNA BERGIN VOCAL, MANDOLINE
JOOST BUIS TROMBONE
LAURIEN SCHREUDER VOCAL, KLARINET
FELICITY PROVAN VOCAL, TROMPET
TOBIAS DELIUS TENORSAX
OMAR MEDINA GITAAR
ERNST GLERUM CONTRABAS
ALAN PURVES PERCUSSIE

Zangeres Una Bergin (dochter van saxofonist/bandleider Sean Bergin) heeft voor de ZJFT een speciale Snowapple in elkaar gezet. Bijna alle musici waren actief in Sean Bergin’s MOB, My Own Band die de ZJFT met aanstekelijke Zuid-Afrikaanse deunen meermaals op z’n kop heeft gezet. Snowapple neemt je mee in een speelse, soms absurde wereld, waar de humor om de hoek ligt. Het gezelschap met drie vocalisten presenteert eind september hun nieuwe plaat Wrong Feet in het Bimhuis. Schuur Huizinga krijgt alvast een voorproefje.

3

Noordhorn schuur

STEVEN KAMPERMAN MAISON MODERNE

set 1
15:30 - 16:15
set 2
16:45 - 17:30
MAX.150
Noordhorn schuur
1
Concertfoto STEVEN KAMPERMAN MAISON MODERNE

STEVEN KAMPERMAN MAISON MODERNE

STEVEN KAMPERMAN KLARINETTEN
OENE VAN GEEL ALTVIOOL
PAUL JARRET GITAAR
ALBERT VAN VEENENDAAL PIANO

Deze winter bivakkeerde rietblazer Steven Kamperman een aantal maanden in het Theo van Doesburghuis in Parijs. De Utrechter liet zich door de bijzondere architectuur, geometrische vormen en primaire kleuren inspireren en schreef de suite Maison Moderne. De klarinettist Kamperman deed de ZJFT met zekere regelmaat aan. Samen met altviolist Oene van Geel speelde hij met Fransman en tubaspeler Michel Godard. En met Sanem Kalfa en George Dimitriu in het Horizon Trio. Deze keer klinkt ook nieuw werk in speciale arrangementen van Kamperman en van Geel voor het grote Zummerbühne orkest in Maarhuizen.

foto: Jean Michel Bale

4

Niehove kerk

RUF DER HEIMAT

set 1
17:00 - 17:45
set 2
18:15 - 19:00
MAX.175
Niehove kerk
1
Concertfoto RUF DER HEIMAT

RUF DER HEIMAT

THOMAS BORGMANN TENORSAX, SOPRAANSAX, MELODICA
CHRISTOF THEWES TROMBONE
JAN RODER CONTRABAS
WILLI KELLERS DRUMS

Voor de jazzfietser met een goed geheugen hoeft tenorsaxofonist Thomas Borgmann geen onbekende te zijn. Hij speelde in 1999 een duoconcert met de New Yorkse avant-garde pianist Borah Bergman en in 2011 was hij met zijn Berlijnse powertrio Boombox te gast in Oostum (waar ze te laat arriveerden, de kerk was al volgestroomd, zie foto). In Ruf Der Heimat staat Borgmann nog steeds stevig aan het roer. Vroeger met wervelwind Peter Brötzmann, tegenwoordig met de behendige trombonist Christof Thewes. Al drie decennia is voor dit vurige kwartet geen zee te hoog.

foto: Jurgen Moorlach

5

Garnwerd kerk

DAVE DOUGLAS MOUNTAIN PASSAGES

set 1
18:45 - 19:30
set 2
20:00 - 20:45
MAX.150
Garnwerd kerk
1
Concertfoto DAVE DOUGLAS MOUNTAIN PASSAGES

DAVE DOUGLAS MOUNTAIN PASSAGES

DAVE DOUGLAS TROMPET
MARCUS ROJAS TUBA
MICHAEL MOORE ALTSAX, KLARINET, BASKLARINET
PEGGY LEE CELLO
DYLAN VAN DER SCHYFF DRUMS

In Groningen maakten we in 1996 voor het eerst kennis met trompettist Dave Douglas in een overrompelende set van John Zorn’s Masada op de Jazzmarathon. Dave Douglas was toen 33. Inmiddels heeft hij een kleine zestig albums onder eigen naam opgenomen. Een hele mooie is Mountain Passages uit 2005, dat hij uitbracht op zijn Greenleaf label (in Europa op Koch label). Invloeden uit de jazz, klassieke en Oost-Europese volksmuziek zijn de ingrediënten. De Amerikaanse trompettist heeft de ideale band van toen weer bij elkaar gehaald. Een bekende figuur uit de sterbezetting is klarinettist Michael Moore uit Amsterdam. De Canadese drummer Dylan van der Schyff speelde al eerder in 2001 op de ZJFT met Tobias Delius en Cor Fuhler.

foto: John Abbott

6

Garnwerd tent

NAKED EARS feat JOSEPH BOWIE

set 1
21:00 - 21:45
set 2
22:15 - 23:00
MAX.300
Garnwerd tent
1
2
3
4
5
Concertfoto NAKED EARS feat JOSEPH BOWIE

NAKED EARS feat JOSEPH BOWIE

GIJS LEVELT TROMPET
JOAO DRIESSEN SAXOFOON
GIL LOPEZ GITAAR
MARK MILAN KEYBOARDS
JASPER DE BEER BAS
GREG SMITH DRUMS
JASPER GOEDMAN PERCUSSIE
PAUL ISME VOCALS
SPECIALE GAST: JOSEPH BOWIE TROMBONE, VOCALS

In Garnwerd staat weer een ZJFT-tent als centraal meetingpoint met gezellige eetstalletjes. De tent doet ook weer dienst als een muziekpodium voor overdag en ‘s avonds voor het slotfeest. Dit jaar komt Naked Ears, de jazzfunkband van bassist Jasper de Beer, die we in het dagelijks leven kennen van de Amsterdam Klezmerband. Samen met gitarist/producer Gil Lopez brengt de achtmansband een opwindende mix van funk grooves, P-funk, ska en afrobeat. Als speciale gast komt de Amerikaanse zanger/trombonist Joseph Bowie van Defunkt mee.

En extra: DJ Swoolish in de tent.


Routeinfo

Burgemeester Seinenstraat 42, 9831 PX Aduard

Tickets
Routetijden

Startlocatie

ADUARD KERK
AANVANG
12:30 of 13:45

Voorzieningen

Fiets huren, pech onder weg, trek of informatie honger?

Op het startpunt van uw route ontvangt u een programmaboekje met routetijden, het laatste nieuws en voorzieningen op uw route. Ook vindt u informatie op de service pagina bij festival informatie