25+26
AUG
2023

Route 4
Blauwe Route

ADORP KERK
AANVANG
12:30 of 13:45

Torenweg 4, 9774 PN Adorp


1

Adorp kerk

ARTVARK SAXOPHONE QUARTET

set 1
12:30 - 13:15
set 2
13:45 - 14:30
MAX.150
Adorp kerk
4
Concertfoto ARTVARK SAXOPHONE QUARTET

ARTVARK SAXOPHONE QUARTET

ROLF DELFOS ALTSAX
BART WIRTZ ALTO SAX
METE ERKER TENORSAX
PETER BROEKHUIZEN BARITONSAX

Een saxofoonkwartet hoor je niet zo vaak meer. Het Artvark Saxophone Quartet is vanaf 2005 bezig met bijzondere samenwerkingen (bijvoorbeeld met Peter Erskine, Doudou n’Diaye Rose, Claron McFadden). Via minimal music van Philip Glass komen ze voor hun tiende album Mother of Thousand uit op Arvo Pärt en Aphex Twin. De heren hebben zich een jaar lang ingegraven in hun zelfgebouwde studio. Het zoeken naar die ene truffel heeft nog nooit zo urgent gevoeld. Op basis van korte ideeën ging het kwartet het experiment aan. Het resultaat is een dromerige wereld van klank en ruimte, hypnotiserende patronen en onvervalste blues. Een soundtrack voor een avontuurlijke fietstocht.

foto: Ruud Baan

2

Den Ham schuur

SNOWAPPLE

set 1
14:00 - 14:45
set 2
15:15 - 16:00
MAX.150
Den Ham schuur
1
4
Concertfoto SNOWAPPLE

SNOWAPPLE

UNA BERGIN VOCAL, MANDOLINE
JOOST BUIS TROMBONE
LAURIEN SCHREUDER VOCAL, KLARINET
FELICITY PROVAN VOCAL, TROMPET
TOBIAS DELIUS TENORSAX
OMAR MEDINA GITAAR
ERNST GLERUM CONTRABAS
ALAN PURVES PERCUSSIE

Zangeres Una Bergin (dochter van saxofonist/bandleider Sean Bergin) heeft voor de ZJFT een speciale Snowapple in elkaar gezet. Bijna alle musici waren actief in Sean Bergin’s MOB, My Own Band die de ZJFT met aanstekelijke Zuid-Afrikaanse deunen meermaals op z’n kop heeft gezet. Snowapple neemt je mee in een speelse, soms absurde wereld, waar de humor om de hoek ligt. Het gezelschap met drie vocalisten presenteert eind september hun nieuwe plaat Wrong Feet in het Bimhuis. Schuur Huizinga krijgt alvast een voorproefje.

3

Frytum Schuur

TIMBER3+1

set 1
15:15 - 16:00
set 2
16:30 - 17:15
MAX.150
Frytum Schuur
4
Concertfoto TIMBER3+1

TIMBER3+1

BENNIE TIMMER GITAAR
EINKO TOPPER CONTRABAS
BERT KLEIJN DRUMS
SPECIALE GAST HANS WIJNBERGEN TENORSAX

Bert Kleijn is een naam uit de hoogtij jaren van de Groninger Freefunk lichting. De drummer was in de jaren ’80 te horen met Gerard Ammerlaan’s Artisn’t en in het Johan Huizing Kwartet. Nu houdt hij zich ritmisch bezig met het Groninger trio Timber3 waar invloeden van Bill Frisell en Julian Lage hoorbaar zullen zijn. De Timber3-mannen nodigden tenorsaxofonist Hans Wijnbergen uit voor een Sonny Rollins effect. We kunnen dan horen of de saxofonist zijn oude voorliefde voor harde tenoren nog altijd in ere houdt. De huidige studiobaas uit Roderwolde en initiator van Draslanden Jazz stond in zijn jonge jaren immers niet voor niets bekend als Hans ‘Scheursax’ Wijnbergen.

4

Oldehove kerk

HYDRA ENSEMBLE

set 1
16:45 - 17:30
set 2
18:00 - 18:45
MAX.125
Oldehove kerk
4
Concertfoto HYDRA ENSEMBLE

HYDRA ENSEMBLE

LUCIJA GREGOV CELLO
NINA HITZ CELLO
GONÇALO ALMEIDA CONTRABAS
RUTGER ZUYDERVELT ELEKTRONICA

Het Hydra Ensemble uit Rotterdam komt uit de koker van de bassist Gonçalo Almeida. De Portugees is op de ZJFT geen onbekende. Hij is eerder te gast geweest met prachtconcerten van The Selva, Rodrigo Amado’s The Attic, LAMA Trio en Spinifex. Collectieve improvisaties, minimal en ambient vormen de basis van het Hydra Ensemble. De muzikale achtergronden in dit strijkgezelschap lopen uiteen van hardcore punkjazz, hedendaagse muziek tot industrial. Zo heeft elektronicaspecialist Rutger Zuydervelt een uitgebreide undergroundcarrière onder zijn pseudoniem Machinefabriek. Verwacht dit jaar in Oldehove geen gezellige meezingers.

5

Maarhuizen schuur

UNDERCURRENT ORCHESTRA

set 1
18:45 - 19:30
set 2
20:00 - 20:45
MAX.250
Maarhuizen schuur
4
5
Concertfoto UNDERCURRENT ORCHESTRA

UNDERCURRENT ORCHESTRA

IMAN SPAARGAREN TENORSAX, BASKLARINET, KLARINET
GERARD KLEIJN TROMPET
JOOST BUIS TROMBONE
ANNIE TÅNGBERG CELLO
GUILLERMO CELANO GITAAR
MARCOS BAGGIANI DRUMS

Saxofonist Iman Spaargaren werkt al een jaar of tien met de vaste ritmesectie van twee Argentijnse Amsterdammers. Guillermo Celano, gitaar en drummer Marcos Baggiani. Eerst als Undercurrent Trio en nu in Spaargaren’s nieuwe Undercurrent Orchestra. De muziek voor de grote bezetting kan moeiteloos worden gebruikt als filmmuziek. Met gitarist Celano speelde hij in de band Thelonious4. Met gitarist Mark Tuinstra in het drumloze trio Pelican Three en voor zijn Spaargaren Quintet werkte hij met Jasper le Clercq, Paul Pallesen en Yonga Sun. Een druk baasje, die Iman. Hij zou in Nederland eigenlijk wereldberoemd moeten zijn.

foto: Tjerk Laan

6

Garnwerd tent

NAKED EARS feat JOSEPH BOWIE

set 1
21:00 - 21:45
set 2
22:15 - 23:00
MAX.300
Garnwerd tent
1
2
3
4
5
Concertfoto NAKED EARS feat JOSEPH BOWIE

NAKED EARS feat JOSEPH BOWIE

GIJS LEVELT TROMPET
JOAO DRIESSEN SAXOFOON
GIL LOPEZ GITAAR
MARK MILAN KEYBOARDS
JASPER DE BEER BAS
GREG SMITH DRUMS
JASPER GOEDMAN PERCUSSIE
PAUL ISME VOCALS
SPECIALE GAST: JOSEPH BOWIE TROMBONE, VOCALS

In Garnwerd staat weer een ZJFT-tent als centraal meetingpoint met gezellige eetstalletjes. De tent doet ook weer dienst als een muziekpodium voor overdag en ‘s avonds voor het slotfeest. Dit jaar komt Naked Ears, de jazzfunkband van bassist Jasper de Beer, die we in het dagelijks leven kennen van de Amsterdam Klezmerband. Samen met gitarist/producer Gil Lopez brengt de achtmansband een opwindende mix van funk grooves, P-funk, ska en afrobeat. Als speciale gast komt de Amerikaanse zanger/trombonist Joseph Bowie van Defunkt mee.

En extra: DJ Swoolish in de tent.


Routeinfo

Torenweg 4, 9774 PN Adorp

Tickets
Routetijden

Startlocatie

ADORP KERK
AANVANG
12:30 of 13:45

Voorzieningen

Fiets huren, pech onder weg, trek of informatie honger?
Op het startpunt van uw route ontvangt u een programmaboekje met routetijden, het laatste nieuws en voorzieningen op uw route. Ook vindt u informatie op de service pagina bij festival informatie