25+26
AUG
2023

Interview
Marcel
Roelofs


Marcel Roelofs al zo’n dertig jaar programmeur voor de ZomerJazzFietsTour

“Het moet niet recht zijn. Scheef is mooi”

Hoe bepaal je als ervaren programmeur van de Zomer Jazz Fiets Tour welke muzikanten je naar het Reidiepgebied haalt? Dat blijkt nog best ingewikkeld. Programmeur Marcel Roelofs (65) gunt ons een blik achter de schermen. En geeft drie tips van bands die je moet beleven op 25 en 26 augustus.

Warme zomerklanken klinken in de hoekwoning in de Oosterpoortwijk in Stad. De muziek komt niet van een van de ontelbare CD’s, DVD’s en elpees die de woonkamer beheersen. Marcel: “Dat is het mooie van internetradio, je kan stations over de hele wereld beluisteren. Dit is een van mijn favorieten, WFMU in New Jersey. Ze draaien van alles door elkaar, niet alleen jazz.”

En dan heeft Roelofs ook nog eens een PC vol met jazz. En je hebt natuurlijk de online muziekdiensten, waar ook bijna alles op te vinden is. Kan je ook teveel jazz hebben? “Nee”, lacht Marcel. “Dat denk ik niet.”

Marcel Roelofs

Marcel heeft zijn onmetelijke liefde voor muziek meegekregen van zijn ouders, die een jazzcollectie hadden. Ze hadden een Readers Digest lpbox, met het nummer Sing Sing Sing van Benny Goodman. Grijsgedraaid. Toen was Marcel zeven jaar.

"SING, SING, SING" BY BENNY GOODMAN

Er is in Groningen misschien iemand te vinden die net zo veel weet van jazz en er net zo veel van houdt als Marcel. Maar die kans is niet heel groot. De jazz heeft hem zelfs naar zijn huidige woonplaats geduwd. Hij is geboren in Nijmegen, maar ging in Groningen wonen nadat hij hier een aantal keren het toenmalige festival Jazzmarathon had bezocht. Marcel wilde dichter op het jazz-vuur zitten. Het bleek een gelukkig huwelijk.

Hij raakte al snel betrokken bij het Grand Theatre in de Stad, eerst als vrijwilliger, later als programmeur. Marcel werkte daar zo’n 35 jaar, organiseerde allerlei jazz-evenementen en werd begin jaren negentig programmeur bij de ZomerJazzFietsTour.

Marcel is net terug uit Berlijn, waar hij een aantal concerten heeft bezocht. Live-optredens, daar haalt hij zijn inspiratie vandaan. Want waar let hij nou op als hij een band wil boeken?
De belangrijkste criteria op een rijtje:

  • Er moet iets gebeuren op het podium. Marcel is niet zo’n fan van bands die hun CD naspelen. Improvisatie en beleving, daar gaat het om.
  • De akoestiek moet kloppen. De muzikanten spelen soms in kleine kerkjes, waar nog geen honderd mensen in passen. Dat heeft gevolgen voor de muziek die er gespeeld kan worden. Marcel heeft soms bij het horen van een band al de locatie in gedachten waar ze gaan spelen.
  • De ‘familie’, zoals Marcel ze noemt. Oftewel: de eigenaren of uitbaters van een locatie. Die hebben zo hun voorkeuren. De een wil lekkere ‘rotherrie’, de ander feestmuziek. En weer een ander wil juist iets heel kleins en intiems. Marcel luistert met de oren van de ‘familie’ en stemt daar de bands op af.

Los van alles heeft Marcel een voorkeur voor bands die wat minder bekend zijn. Hij bekijkt met name wat ze live doen, daarom wil hij ze ook live zien. Er moet iets gebeuren op het podium. Geen muzikanten die keurig een CD naspelen. “Wat heeft dat voor zin, dan kan je net zo goed een CD draaien. Het moet niet recht zijn. Scheef is mooi. Verrassend. Luistermuziek waar spanning in zit. Opletmuziek, noem ik het.”

Marcel heeft de vrije hand in de muzikanten die hij kiest. Dat kan ook niet anders, vindt hij. “Het is het als het maken van een schilderij, dat doe je ook niet met een hele groep.”

Het succes van de Zomer Jazz Fiets Tour kan hij wel verklaren. “Het gaat niet alleen om de muziek. Ook al vind je een band tegenvallen, dan nog is het een geweldig dagje uit. Je fietst door een prachtig landschap, met al die mooie kerkjes en huisjes en allemaal vriendelijke mensen. Het is niet kneuterig. Het is naturel. Het is ook goed dat het maar één dag is. Dan blijft het vers en wordt het niet te massaal.”
“Ik heb bijzondere dingen meegemaakt. In de beginjaren van de ZomerJazzFietsTour was het niet gebruikelijk dat de bands uitbetaalde per bank. Het moest contant. Maar soms waren muzikanten al vertrokken voordat we ze hadden betaald. Wij er achteraan met een tas vol geld. Sta je dan in de berm middenin een weiland. Mooi tafereel.”

En naar welke bands gaat hij zelf kijken deze keer? Hier komen ze dan: de drie tips van Marcel, in willekeurige volgorde:

  • Cristian Marien Quartet, met Tobias Delius op tenorsax/klarinet
  • Dave Douglas Mountain Passages, met Dave Douglas op trompet
  • Naked Ears, featuring Joseph Bowie van Defunkt, vocals en trombone

En nóg een tip van Marcel: ga zo veel mogelijk naar de tweede set. Dan heb je verreweg de beste kans dat er nog plek is.

Vanaf begin juli staan er van alle artiesten geluids- en videofragmenten op deze site. Lekkere opwarmertjes. Voor wie dat nog nodig heeft dan.