25+26
AUG
2023

Route 5
Paarse Route

NOORDERHOOGEBRUG BEZOEKERSCENTRUM REITDIEP
AANVANG 12:30 of 13:45

Wolddijk 103, 9738 AD Groningen


1

NoorderHoogebrug

INSOMNIA BRASS BAND

set 1
12:30 - 13:15
set 2
13:45 - 14:30
MAX.150
NoorderHoogebrug
5
Concertfoto INSOMNIA BRASS BAND

INSOMNIA BRASS BAND

ANKE LUCKS TROMBONE
ALMUT SCHLICHTING BARITONSAX
CHRISTIAN MARIEN DRUMS

Dit Berlijnse drietal fungeert als een uitgebeende brassband. In het ruwe, energieke totaalgeluid zijn invloeden te bespeuren uit de freejazz en funk. Volgens de beproefde New Orleans-methode wordt er een krachtig geheel van gebrouwen. Ze hebben tegenwoordig de wind in de rug. Dit voorjaar werd de Insomnia Brass Band winnaar van de Deutsche Jazzpreis 2023. Drummer Christian Marien duikt later op zaterdag in het ZJFT-programma op met zijn eigen kwartet in de Allesboerderij bij Garnwerd.

foto: Oliver Potratz

2

Sauwerd heerd

MARZIO SCHOLTEN RUIS

set 1
14:00 - 14:45
set 2
15:15 - 16:00
MAX.150
Sauwerd heerd
5
Concertfoto MARZIO SCHOLTEN RUIS

MARZIO SCHOLTEN RUIS

MARZIO SCHOLTEN GITAREN, ELEKTRONICA
SAM VAN HOOGSTRATEN GITAREN, ELEKTRONICA

Gitarist Marzio Scholten is niet voor één gat te vangen. Op de recente digitale uitgave Ruis komen zowel Spinvis als Nico Dijkshoorn op de proppen. Met de omschrijving gitaarmuziek kom je misschien wel het dichtst bij zijn denkbeeldige filmscores. Paris Texas, Twin Peaks, dat soort sferen roept hij op met Ruis. aast zijn solowerk speelt Marzio Scholten in de indie-rockband Opera Alaska, die hij samen met Marien Dorleijn Moss) aanvoert. In Sauwerd worden de muzikale landschappen van Marzio Scholten mede ingekleurd door collega gitarist Sam van Hoogstraten.

foto: Louis Obbens

3

Garnwerd tent

OMRI ZIEGELE TOMORROW TRIO

set 1
15:30 - 16:15
set 2
16:45 - 17:30
MAX.300
Garnwerd tent
3
5
Concertfoto OMRI ZIEGELE TOMORROW TRIO

OMRI ZIEGELE TOMORROW TRIO

OMRI ZIEGELE ALTSAX
CHRISTIAN WEBER CONTRABAS
HAN BENNINK DRUMS

De Zwitserse saxofonist Omri Ziegele deed in 2010 de ZJFT aan met pianiste Irène Schweizer. Ze lieten zich inspireren door Zuid-Afrikaanse muziek van hun Intaktcd Where’s Africa. Deze zomer staat er weer een Intaktcd op stapel. De uit Zürich afkomstige autodidact heeft een saxofoongeluid dat doet denken aan Ornette Coleman of Eric Dolphy. Aan het begin van hun korte tournee komt Omri Ziegele met Han Bennink achter het slagwerk en Christian Weber op contrabas voor een eenmalig concert in Nederland naar Garnwerd. Het Tomorrow Trio werkt naar een kookpunt en beheerst de kunst van het stoom afblazen.

foto: Dawid Laskowski

4

Klein Wetsinge kerk

CLARIMBA

set 1
17:00 - 17:45
set 2
18:15 - 19:00
MAX.80
Klein Wetsinge kerk
5
Concertfoto CLARIMBA

CLARIMBA

FEMKE VAN DEN BERGH BASKLARINET
SAMUEL GONZALEZ MARIMBA, SLAGWERK

Clarimba werd in 2021 opgericht door basklarinettiste Femke van den Bergh en percussionist Samuel Gonzalez. Zij spelen nieuw gecomponeerd werk van jonge componisten. Naast marimba wordt gebruik gemaakt van slagwerk en tape. De wisselwerking met publiek is belangrijk voor Clarimba. Ze speelden onder andere op Festival UbbHill als programmering van Moderne Muziek Nijmegen, op Roeg Klassiek en speelden de concerttours Pump up the Volume en Flying Dutchmen in de provincie Groningen.

Concertfoto CLARIMBA

5

Maarhuizen schuur

UNDERCURRENT ORCHESTRA

set 1
18:45 - 19:30
set 2
20:00 - 20:45
MAX.250
Maarhuizen schuur
4
5
Concertfoto UNDERCURRENT ORCHESTRA

UNDERCURRENT ORCHESTRA

IMAN SPAARGAREN TENORSAX, BASKLARINET, KLARINET
GERARD KLEIJN TROMPET
JOOST BUIS TROMBONE
ANNIE TÅNGBERG CELLO
GUILLERMO CELANO GITAAR
MARCOS BAGGIANI DRUMS

Saxofonist Iman Spaargaren werkt al een jaar of tien met de vaste ritmesectie van twee Argentijnse Amsterdammers. Guillermo Celano, gitaar en drummer Marcos Baggiani. Eerst als Undercurrent Trio en nu in Spaargaren’s nieuwe Undercurrent Orchestra. De muziek voor de grote bezetting kan moeiteloos worden gebruikt als filmmuziek. Met gitarist Celano speelde hij in de band Thelonious4. Met gitarist Mark Tuinstra in het drumloze trio Pelican Three en voor zijn Spaargaren Quintet werkte hij met Jasper le Clercq, Paul Pallesen en Yonga Sun. Een druk baasje, die Iman. Hij zou in Nederland eigenlijk wereldberoemd moeten zijn.

foto: Tjerk Laan

6

Garnwerd tent

NAKED EARS feat JOSEPH BOWIE

set 1
21:00 - 21:45
set 2
22:15 - 23:00
MAX.300
Garnwerd tent
1
2
3
4
5
Concertfoto NAKED EARS feat JOSEPH BOWIE

NAKED EARS feat JOSEPH BOWIE

GIJS LEVELT TROMPET
JOAO DRIESSEN SAXOFOON
GIL LOPEZ GITAAR
MARK MILAN KEYBOARDS
JASPER DE BEER BAS
GREG SMITH DRUMS
JASPER GOEDMAN PERCUSSIE
PAUL ISME VOCALS
SPECIALE GAST: JOSEPH BOWIE TROMBONE, VOCALS

In Garnwerd staat weer een ZJFT-tent als centraal meetingpoint met gezellige eetstalletjes. De tent doet ook weer dienst als een muziekpodium voor overdag en ‘s avonds voor het slotfeest. Dit jaar komt Naked Ears, de jazzfunkband van bassist Jasper de Beer, die we in het dagelijks leven kennen van de Amsterdam Klezmerband. Samen met gitarist/producer Gil Lopez brengt de achtmansband een opwindende mix van funk grooves, P-funk, ska en afrobeat. Als speciale gast komt de Amerikaanse zanger/trombonist Joseph Bowie van Defunkt mee.

En extra: DJ Swoolish in de tent.


Routeinfo

Wolddijk 103, 9738 AD Groningen

Tickets
Routetijden

Startlocatie

NOORDERHOOGEBRUG BEZOEKERSCENTRUM REITDIEP
AANVANG 12:30 of 13:45

Voorzieningen

Fiets huren, pech onder weg, trek of informatie honger?
Op het startpunt van uw route ontvangt u een programmaboekje met routetijden, het laatste nieuws en voorzieningen op uw route. Ook vindt u informatie op de service pagina bij festival informatie