ZJFT
2021

Limited Edition

Zaterdag 28 augustus

ROUTE 3

Programma >

Programma route 3

ADORP / KERK

37FERN

Kristina Fuchs vocals * Oguz Büyükberber klarinet, basklarinet * Tobias Klein basklarinet, contrabasklarinet

37FERN komt uit de stallen van het Basklarinetfestijn. Tobias Klein geeft hier zijn basklarinet-afwijking de volledige aandacht. Rietblazer Klein kennen we op de ZJFT van zijn Spinifex bands. Meest recent speelde hij in de schuur van Frytum composities van Ornette Coleman met Omelette (tegenwoordig tot Bugpowder omgedoopt). De Turkse klarinettist Oguz Büyükberber werkte oa. met Simon Nabatov. In de oorspronkelijke 37FERN-bezetting was er ook een rol weggelegd voor opera-ster Clarron McFadden. Nu krijgt de Zwitserse Kristina Fuchs alle ruimte voor vocale improvisaties.

Bandfoto

foto: Elisabeth Melchior

GARNWERD / KERK

BEN VAN GELDER / REINIER BAAS & HAN BENNINK

Ben van Gelder altsax, klarinetten * Reinier Baas gitaar * Han Bennink slagwerk

Mokum in Hi Fi, is de titel van de laatste Van Gelder/Baas plaat. Het wondermooie duo oogste er juichende reacties mee. De goudhaantjes van de moderne Nederlandse jazz hebben een rij succesvolle producties op hun naam staan, maar als duo komen ze wellicht het best uit de verf. Als gast kiezen ze de nestor van de Europese impro: Han Bennink. Vroeger zou Bennink dit mooie duo helemaal door de war meppen, tegenwoordig gaat hij subtieler te werk. Hij breekt niet alleen af maar bouwt ook op. De ingenieuze bouwwerkjes van het duo krijgen een stevig fundament.

Bandfoto

EZINGE / MUSEUM WIERDENLAND

JANSSEN / VAN ERK / JANSSEN

Guus Janssen piano * Bert van Erk contrabas * Wim Janssen drums

Op initiatief van Stichting Jazz in Groningen is bassist Bert van Erk op avontuur met de gebroeders Janssen. Composities van Thelonious Monk, Herbie Nichols en Misha Mengelberg worden uitgevoerd volgens de Janssen methode. Het muziekstuk wordt tegen het licht gehouden, binnenstebuiten gedraaid en beproefd op zijn deugdelijkheid. Het valt op met welk gemak bekende en onbekende jazzklassiekers worden gespeeld. Pianist Guus Janssen neemt de luisteraar bij de hand bij dit creatieve ontledingsproces. Hij zit tegenwoordig ook op de pianokruk van Misha Mengelberg in het ICP Orchestra.

Bandfoto

foto: Willem Schwertmann

NIEHOVE / KERK

MONTIS / GOUDSMIT & DIRECTIE

Anton Goudsmit gitaar * Frank Montis hammond orgel * Cyril Directie drums

Deze heren liepen elkaar op sessies tegen het lijf, het klikte en de rest is geschiedenis. Een nieuwe monsterband met ontembare energie en gevoel voor groove. Hammond B3 klassiekers van Grant Green, The Meters, John Scofield, Eddie Harris of Rusty Bryant worden net zo gemakkelijk afgewisseld met eigen composities en/of jams. Anton Goudsmit is op de ZJFT geen onbekende. Frank Montis vette hammond sound klonk ook bij Gare du Nord. En het feest wordt nog wat harde opgestookt door drummer Cyril Directie, die speelde met de Dulfers en New Cool Collective.

Bandfoto

* Programma onder voorbehoud

Routeinfo >

Programma route 3

De blauwe route is de meest uitdagende route. De echte fietsliefhebber fietst langs de kerkjes van Adorp via Garnwerd en Ezinge naar Niehove (21,5 kilometer)

Deze route wordt geopend in de kerk van Adorp met 37FERN, een wonderlijke combinatie van stem en klarinetten. Op naar Garnwerd kerk voor het fenomale duo Ben van Gelder / Reinier Baas die slagwerker Han Bennink als speciale gast hebben uitgenodigd. Dan langs Museum Wierdenland in Ezinge voor jazzklassiekers voor piano met de gebroeders Janssen en Bert van Erk. Tot besluit een swingend feestje van gitarist Anton Goudsmit met Hammondorgeltrio Montis/Goudsmit & Directie in de kerk van Niehove.

bestel KAARTEN
Route tijden >

route tijden

Wanneer u een kaart met een bepaalde starttijd koopt heeft u ook vaste tijden voor de volgende concerten en eventueel de maaltijd

Concert/Starttijd 11.00 12.30 14.00
Adorp – 37FERN 11.00-11.45 12.30-13.15 14.00 - 14.45
Garnwerd – GELDER / BAAS & BENNINK 12.45-13.30 14.15-15.00 15.45 - 16.30
Ezinge – JANSSEN / VAN ERK / JANSSEN 14.30-15.15 16.00-16.45 17.30 - 18.15
Niehove – MONTIS / GOUDSMIT & DIRECTIE 16.15-17.00 17.45-18.30 19.15-20.00
Optioneel  – maaltijd Eisseshof vanaf 17.15 vanaf 18.45 vanaf 20.00
Tools >
Route Maaltijd >

Route Maaltijd

Rijsttafel Café Eisseshof optioneel

Na een flinke fietstocht en muzikale indrukken kan je dit jaar de dag afronden met een Indonesische rijsttafel aansluitend op het concert in de kerk van Niehove.
Tegenover de kerk van is Eisseshof. Dit cafe biedt een unieke ervaring: geniet van origineel indonesische gerechten in een echte oude Groninger dorpskroeg. En dat ook nog in een van de mooiste dorpen van Nederland. Kok Husein kookt uitsluitend met biologische ingrediënten. In buffetvorm serveert hij verschillende vlees- en visgerechten, maar ook vegetarische en veganistische gerechten zijn met liefde door Husein bereidt. Husein’s partner Lisalotte zorgt voor het nagerecht. dit alles voor de prijs van 27,50 pp.

  • De Eisseshof, Kerkstraat 4 Niehove

*De capaciteit in Eisseshof is beperkt. Daarom hebben we een gelimiteerd aantal kaarten en drie tijdslots, aansluitend op het laatste concert in de route. Het diner start om 17.15 uur / 18.45 uur en 20.00 uur.

Tips >

Route Tips

Parkeren

Zowel in Adorp (startpunt) als in Niehove (eindpunt) zijn er maar een beperkt aantal parkeerplaatsen.
Je kan de auto ook halverwege de route parkeren bij de laad- en loskade in Aduard, naast de brug over het van Starkenborghkanaal

Fiets huren?

Rijwielhandel Guikema / Zuiderweg 3 / Ezinge / 06 - 28893438 / guikemarijwielhandel.nl

BICYCLE-REPAIR-MAN

Heeft u tijdens de ZJFT een lekke band of andere problemen met de fiets? Bel de ZJFT-bicycle-repair-man. Hij komt zo snel mogelijk naar u toe en helpt u gratis! Zijn mobiele nummer is 06 100 76 852.

-ZJFT 2021-